O NÁS

Prečo práve záhradnapec.sk?

Ľahko sa prenáša: Naša záhradná pec je vďaka vozíkovému podstavcu pohyblivá a jej vzhľad očarí všade kam ju privediete, či už k susedovi na záhradnú párty alebo na dedinskú zábavu.

Jednoducho sa ovláda: V našej záhradnej piecke si môžete pripraviť jedlo tak jednoducho ako v tradičnej kuchynskej rúre!

Je šetrná voči času i peniazom: Na prevádzku jej postačí len 5 kg dreva za hodinu. (Oproti tomu tradičné pece len na rozohriatie potrebujú aj 50 kg dreva.) Teplotu vhodnú na pečenie dosiahnete už za 40 minút a udržíte ju aj niekoľko hodín len občasným prikladaním polienok.

Veľmi ľahko sa inštaluje: Môžeme Vám ju umiestniť na niektorý z podstavcov z nášho internetového obchodu alebo ju na Vami vybranú pevnú plochu (napr. podstavec vyrobený z tehál).Prvé ukážkové rozpálenie pece, ktoré poskytujeme pri jej zakúpení slúži aj na zabehnutie pece.

Čo sa dá piecť v záhradnej peci?

Všetko to, čo v tradičnej rúre! Čiže všetko od domáceho chleba, koláčov cez sušené ovocie až po prasiatko, bravčové rebierka či koleno! Ak by Vám dochádzala fantázia odporúčame navštíviť náš blog, kde nájdete recepty pre inšpiráciu.

Prečo je naša pec lacnejšia ako u konkurencie?

  • Ceny účelovo prispôsobujeme trhu a dostupnosti produktu pre široké spektrum zákazníkov
  • Vďaka veľkému množstvu kusov, ktoré vyrobíme (350 – 400 ks / rok) si môžeme dovoliť brať suroviny priamo od výrobcov a vynechať tak mnoho medzisubjektov, ktoré by sa odrazili na cenách tovarov.
  • Nízka cena sa však neodráža na kvalite, ak by to tak bolo neodvážili by sme sa poskytovať doživotnú záruku na telo pece.

KÚPA PECE

Čo všetko je zahrnuté v kúpnej cene?

Obsah balíkov sa líši, v súčasnosti poskytujeme 3 typy balíkov: Classic, Premium a Elitte, pri každom nájdete na stránke podrobný rozpis toho, čo obsahujú.

Pec však vždy dostanete s: 

  • komínovým systémom, 
  • teplomerom
  • šamotovými tehlami

Teda pri zakúpený akejkoľvek pece sa nemusíte obávať, že by vám chýbal nejaký komponent k plnohodnotnému pečeniu. 

V základnej cene NIE je zahrnutý podstavec, palivové drevo, náradie, plechy alebo nádoby na pečenie, tie si však môžete zakúpiť na našej webovej stránke TU.

Akú veľkú pec kúpiť pre 3-5 člennú rodinu?

  • Naše pece veľkosti L, t.j.: L classic,“ „L premium“ a L elite“ sú dostatočne veľké pre rodinné použitie. Podľa našej skúsenosti môže takáto pec veľkosti L nakŕmiť 8 – 15  ľudí bez problémov aj pri firemných akciách, rodinných a narodeninových oslavách či grill-párty.
  • Ak by ste obľubovali veľké rodinné stretnutia, potom máme pre vás našu XL verziu. Jej dizajn bol inšpirovaný vysokým hlineným hrncom (výborným na kapustnicu), ktorý sa nezmestil do 23 cm vysokých dverí L verzie. Zväčšenie pece samozrejme zväčšilo aj jej kapacitu, a tak môže nakŕmiť až 20 – 35 ľudí.

Ako je zabezpečená doprava?

Zabezpečujeme rozvoz pecí po celom Slovensku , v dátume a čase, na ktorom sa vždy vopred dohodneme so zákazníkom.

Dá sa tovar prevziať aj osobne?

Áno, ale je potrebné vopred dohodnúť dátum a čas prevzatia.

KONŠTRUKCIA PECE

Aká je hmotnosť pece?

Najmenšia verzia má 140 kg, zatiaľ čo najväčšia verzia váži 170 kg. Betónový podstavec váži ďalších 25-30 kg.

Z čoho je pec vyrobená?

  • Pec tvorí pórovitá ľahká betónová konštrukcia. 
  • Vnútro je natreté špeciálnym chemickým náterom, ktorý po prvom zohriatí vytvorí keramické väzby – tieto veľmi dobre izolujú pec – vďaka čomu sa vnútri dlho udrží požadovaná teplota, bez úniku tepla, a tak sa pokojne môžete dotýkať tela pece holou rukou. 
  • Exteriér tvorí tenkovrstvová omietka.

Je priestor na pečenie oddelený od ohniska?

  • Áno, tieto 2 miesta sú oddelené šamotovými tehlami. 
  • Ich oddelenie s vlastnými dvierkami uľahčuje pečenie i reguláciu teploty. 
  • Plechy na pečenie neprichádzajú do priameho kontaktu s plameňmi, takže jedlo sa vďaka tomu nespáli a teplota v rúre je rovnomerná.

Je možné, že dym prejde aj do časti na pečenie?

Áno. Ale nijakým spôsobom to neuberá na kvalite pripravovaných pokrmov. Práve naopak, nadobudne tradičný rustikálny charakter. Avšak aj z toho dôvodu je potrebné, aby ste používali chemicky neupravované kvalitné drevo.

Môžem si zvoliť farbu?

Na výber poskytujeme 8 farieb. V balíčku classic sa poskytuje pec v bielej farbe, v cene teda nie je zahrnutý výber farby, vtedy je možná zmena farby len za príplatok. V balíčkoch premium a elite máte zmenu farby v cene.

Je dĺžka komínu voliteľná?

Áno. V základnom balíčku je 0,9 m dlhý komín s ochranou proti dažďu. Prémiový a elitný balík obsahuje možnosť zvoliť si dĺžku komínu do maximálnej výšky 2,5 m.

Kam a na čo umiestniť pec?

  • Na mieste, ktoré si vyberiete pre Vašu budúcu záhradnú pec by sa v blízkosti nemali nachádzať žiadne horľavé materiály (stromy, kríky, lavičky, plasty atď.)a  mala by tu byť zabezpečená dostatočná výmena vzduchu. 
  • Ak ste si vybrali niektorý z našich podstavcou (betónový podstavec alebo vozík) nie je potrebné plochu pod nimi vybetonovávať, postačí ich umiestniť aj len na pôdu – podklad by však mal byť vodorovný a pevný.
  • Ak ste sa rozhodli spraviť si vlastný podstavec (napr. z nových, či starých tehál), tento musí byť takisto postavený na stabilnom podklade s vonkajším rozmerom najmenej 65 x 85 cm. Jeho výška závisí od toho, kto bude pec používať. Zvyčajne odporúčame 70-80 cm. Podstavec môže byť plný alebo do tvaru U. Niektoré nápady nájdete v našej galérii nižšie. Tehly by mali byť zlepené lepidlom na tehly alebo spojené klasickou maltou. 
  • Keď je podstavec hotový a spojivo je suché, prichádza konečne na radu osadenie pece.

STAVBA PECE

Potrebujem strechu nad pecou?

Pec nie je potrebné zastrešiť, jej povrch je odolný voči poveternostným vplyvom, vďaka tomu môže byť záhradná pec vonku v lete i v zime, vystavená snehu či mrazu. Avšak v zime je potrebné schovať teplomer dovnútra, aby sa nepraskol a tiež odporúčame komín prikryť, tak aby do vnútra pece cezeň nenasnežilo.

Môže byť teplomer v peci počas pečenia alebo v zime?

Počas pečenia samozrejme môže, vďaka tomu vieme regulovať teplotu. V zime je ho však potrebné uskladniť v domácnosti, aby sa nepukol, či inak nepoškodil.

Môžem pec používať vo vnútri?

Naša pec je navrhnutá na vonkajšie používanie. V prípade, že ju chcete používať v interiéri, je potrebné potrebné poradiť sa s odborníkom, zabezpečiť dostatočný prívod vzduchu a zabezpečiť inštaláciu komínového systému odborníkom. Pec používajte v súlade so všetkými predpismi o požiarnej bezpečnosti.

S čím a ako kúriť v peci?

Povolené je iba suché tvrdé palivové drevo. Odporúčame najmä agát. V prípade iného tvrdého palivového dreva ako dub, buk a pod. by malo byť ponechané na suchom mieste najmenej 1-2 roky.

Môžu sa používať zapaľovacie kocky?

Nie, nepoužívajte horľavé tekutiny, ani zapaľovacie kocky! Chemikálie by mohli vsiaknuť do tela pece i do jedla a spôsobiť prinajmenej nepríjemnú chuť a zápach.

Ako správne založiť oheň?

Pomocou suchých (nefarbených) novín a malých polienok s hrúbkou prsta vytvoríme malú pyramídku. Na zapálenie môžeme podľa potreby použiť plynový zapaľovač alebo zapálený papier. Ako oheň rastie, môžeme k ohňu pridať ďalšie polienka. Asi za pol hodinu sa začnú tvoriť uhlíky a teplota dosiahne 200 – 250 ° C. V tomto bode sa môže začať proces pečenia. Keď plameň už nehorí a uhlíky z dreva len tlejú – regulátor ťahu možno privrieť a dvere ohniska ponechať otvorené na 2 prsty (rúčku oprieme o háčik, do ktorého sa inak táto rúčka zaklápa).

Ako správne vyčistiť pec?

Po pečení čakáme aspoň 8-10 hodin, kým pec vychladne (zvyčajne až deň nasledujúci po pečení), aby sme ju mohli vyčistiť bez popálenín. Začneme odstraňovaním popola a zostatkov z dreva – pomocou plochého kutáča odstránime väčšie časti a následne povymetáme zvyšný popol. Na čistenie NEpoužívajte vodu ani čistiace prostriedky. Vysávač na grilly môžete použiť, len ak ste sa presvedčili, že popol už vychladol.

POUŽÍVANIE PECE

Ako dlho sa pec zohrieva?

Závisí to od výhrevnosti a vlhkosti dreva a od vonkajšej teploty. Obvykle sa rúra zohreje na 300 ° C (teplotu vhodnú na pečenie) za 40 – 50 minút.

Je možné dotýkať sa pece počas pečenia?

Vďaka skvelej tepelnej izolácii sa steny pece nezohrejú na viac ako 50 °C, preto ak sa aj stane, že sa z nepozornosti opriete o jeho stenu nič sa Vám nestane. Počas pečenia sa betónovej steny pece teda môžete dotknúť aj holou rukou. Na dvierka treba dávať pozor! Dvere pece sú vyrobené z kovu, preto sa môžu zohriať až na teplotu 200 – 350 °C, to treba zohľadniť pri ich otváraní počas pečenia – je potrebné používať kožené rukavice na pečenie, ktoré nájdete aj na našom webshope TU.

Aké veľké plechy a nádoby sa zmestia do pece?

Systém v peci je navrhnutý tak, aby štandardné plechy a nádoby používané v domácnosti na pečenie vo veľkosti 40 x 40 cm sa mohli bez problémov zmestit do pece. Môžu sa používať plechy na pečenie s maximálnou veľkosťou 40×60 cm. Do nášho e-shopu umiestňujeme také nádoby a plechy, aby ste nemuseli robiť kompromis medzi veľkosťou a kvalitou.

Čo sa dá piecť v záhradnej peci?

Všetko to, čo v tradičnej rúre! Čiže všetko od domáceho chleba, koláčov cez sušené ovocie až po prasiatko, bravčové rebierka či koleno! Ak by Vám dochádzala fantázia odporúčame navštíviť náš blog, kde nájdete recepty pre inšpiráciu.

Dá sa v peci aj grilovať?

Určite áno. Pec vie dobre poslúžiť aj ako grill. Ak chceme grilovať odstránime šamotove tehly a nahradíme ich  grilovou doskou.

Môžem v peci upiecť pizzu?

Samozrejme, tak ako čokoľvek, čo sa dá pripraviť v kuchynskej rúre. Pre menej skúsených pekárov však odporúčame nepiecť ju priamo na šamotových tehliach, ale radšej na plechu.

ŠAMOTOVO – HLINENÉ NÁDOBY (NIE LEN) DO PECE

Kde je možné použiť hlinené nádoby?

  • Hlinené nádoby môžeme použiť v: elektrickej rúre, plynovej rúre, na grilovom rošte, na sporáku s liatinovou varnou doskou a v peci pri maximálnej teplote 250°C.
  • Ak však používame hrniec na plynovom sporáku, musíme použiť liatinovú platňu, ktorá nesmie byť menšia ako dno nádoby, pretože hrniec nie je ohňovzdorný!
  • Nádoby nepoužívajte na: keramickej, sklenenej, halogénovej doske, na indukčnej varnej doske, ani na priamom ohni.

Môžem použiť nádoby na priamom ohni?

Nádoby nesmú prísť do priameho kontaktu s ohňom.

Môžem použiť hlinené hrnce aj na sporáku?

  • To záleží od typu sporáku. Hrnce môžeme bez problému použiť na liatinovom sporáku. Ak používame hrniec na plynovom sporáku, musíme použiť liatinovú platňu, ktorá nesmie byť menšia ako dno nádoby, pretože hrniec nie je ohňovzdorný!
  • Nádoby nepoužívajte na indukčnej varnej doske, ani na keramickej, sklenenej, halogénovej doske.

Musím nádoby pred použitím namočiť do vody?

Hrnce ani ostatné nádoby nie je potrebné pred pečením vlhčiť.

Môže ísť hlinená nádoba aj do rozohriatej pece?

Áno. Na rozdiel od bežných hlinených nádob, ktoré môžu ísť do pece len pred jej rozohriatím a musia sa zohrievať spolu s pecou, aby nepraskli -tieto hlinené nádoby sú vďaka šamotu, ktorý je zamiešaný do hliny, odolnejšie a môžeme ich vložiť tak do studenej ako aj do vopred vyhriatej rúry/pece. Ale pozor maximálna teplota, ktorú nádoby znesú je 250°C!

Ako umývať nádoby? Môžem ich umyť v umývačke?

Áno. Nádoby je možné umývať aj v umývačke riadu. Nesmieme však používať aromatizované čistiace prostriedky – odporúčame ich preto čistiť len sódou bikarbónou a vodou.

Ako treba hlinené hrnce / nádoby skladovať?

Odporúčame nádoby skladovať na suchom a vzdušnom mieste a hlavne odokryté! Dobré je napríklad zavesiť ich na stojan – zvlášť spodok a zvlášť vrch.