90 minút
ľahký recept
stredne nákladný
Ingrediencie pre 4-5 osôb:
|
Postup
Pilafy a rizotá patria medzi najobľúbenejšie „jednohrncové“ jedlá na celom svete. Pri ich príprave je potrebné dodržať dve zásady a úspech je takmer istý. Prvou je, aby ste vždy zvolili guľatozrnnú ryžu, ktorá sa mierne rozvarí. Ďalšia, aby ste vodu alebo vývar prilievali postupne a nikdy nie naraz. Táto verzia osebe môže byť ľahkou večerou, ale ja napríklad zaujímavou prílohou ku grilovaným mäsám.
Najprv dobre rozohrejeme pec a občas prikladáme. Cibuľu za občasného miešania orestujeme domäkka na oleji. Pridáme ryžu a hrozienka, podlejeme s asi decilitrom vody a dusíme prikryté na malom ohni. Keď sa voda vyparila, prilejeme ďalšie deci, zamiešame a postup opakujeme, kým sa neminie pol litra pripravenej vody. Keď ryža ešte stále nie je mäkká, vodu doplníme. Kým sa ryža varí, opečieme mandle na suchej panvici tak, aby mali zlatistú farbu. Keď je už ryža mäkká, zamiešame do nej mandle, koriander, pažítku, oregano a podávame horúce.
Dobrú chuť!