5 minút
ľahký recept
nenákladný
Ingrediencie (pre 4-6 osôb):
|
Postup
Jamajská marináda
(na hydinu, krevety, mušle, ryby s bielym mäsom)
2 limetky dôkladne umyjeme, nakrájame ich na tenšie mesiačiky a dáme do menšej misy. (Chuť marinády bude ešte intenzívnejšia, ak časť kôry nastrúhame a šťavu limetiek povytláčame.) Pridáme 2 dl oleja. 4 jarné cibuľky očistíme, nakrájame ich najemno aj s vňaťou a primiešame k ostatným ingredienciám spolu s 1 nadrobno nakrájanou malou čili papričkou a 2 nakrájanými strúčikmi cesnaku. Napokon pridáme čajovú lyžičku jemne rozdrvených klinčekov.
Orientálna marináda
(na jahňacie a hovädzie mäso)
1 kávovú lyžičku rímskej rasce a 1 celú škoricu rozdrvíme v mažiari a presypeme do rajnice. Prilejeme 2 dl oleja, na veľmi miernom ohni zohrievame 5 minút a necháme vychladnúť. Na dochutenie pridáme pol čajovej lyžičky ras el hanout – ide o hotovú arabskú koreninovú zmes, ktorá spravidla obsahuje mleté čili papričky, koriander, rímsku rascu, kvety muškátových orieškov, nové korenie a kurkumu, ale môžu sa pridať aj iné koreniny – a pridáme aj 2-3 štipky šafranu. Napokon komplexnú chuť omáčky dotvoríme 10 lístkami nahrubo nasekaného koriandru a 1 nakrájanou zelenou čili paprikou. (Nemiešajme v plastovej miske, lebo kurkuma a šafran by je definitívne zafarbili dožlta.
Zázvorovo-medová marináda
(na hydinu, kačacie, hovädzie a bravčové mäso)
Kus zázvoru o veľkosti malíčka očistíme a nakrájame na tenké plátky, vložíme do misy a pridáme šťavu z 1 pomaranča a 1 limetky. Kôru z polovice pomaranča a polovice limetky ošúpeme v tenkej vrstve tak, aby na ňom nezostala hrubšia biela vrstva, nakrájame ju na veľmi tenké pásiky a pridáme k ostatným ingredienciám. (Môžeme použiť aj citrónovú kôru.) Nakoniec ešte pridáme 2 polievkové lyžice medu, štipku mletého muškátového orieška a 1 dl oleja.
Marináda s kokosovým mliekom
(na biele hydinové mäso a ryby)
Ku 2 dl kokosového mlieka z konzervy pridáme šťavu a nastrúhanú kôru 1 dôkladne umytej limetky, 2-3 štipky šafranu, 1 čajovú lyžičku kari korenia, 2 drobné, nasekané čili papričky a 1 strúčik cesnaku nakrájaný na tenké plátky. Všetko dôkladne premiešame.
Indická marináda
(na hydinu, jahňacie mäso)
2 malé tégliky bieleho jogurtu vyklopíme do rajnice, pridáme 3-4 badiány a zohrievame na veľmi miernom ohni zhruba 5 minút. Necháme vychladnúť a pridáme 2-3 malé, nadrobno nasekané čili papričky, kúsok thajskej citrónovej trávy o veľkosti prstu nakrájaný na tenké prúžky a 1 veľký strúčik cesnaku nakrájaný na tenké plátky.
Japonská marináda
(na ryby, krevety, bravčové mäso)
Zmiešame 1 dl sezamového a 1 dl slnečnicového oleja, pridáme tri nakrájané jarné cibuľky vrátane zelenej časti. Dochutíme pol dl tmavej sójovej omáčky, 1 polievkovou lyžicou medu a 2 strúčikmi cesnaku nakrájaného na tenké plátky.
Dobrú chuť!