4 hodiny
ľahký recept
nenákladný
Ingrediencie (pre 4-6 osôb):
Na vrch ajvaru:
|
Postup
Umyté baklažány utrieme a rozkrojíme po dĺžke. Spolu so stopkou ich položíme na rošt a za občasného otáčania pečieme nad tlejúcu, ale nie príliš horúcou pahrebou z dreveného uhlia približne 20 minút. Nevadí ani to, ak sa trocha spália. (Ak je baklažán väčší, môžeme pred pečením nakrájať aj na plátky, ale v takom prípade počítajme s kratšou dobou pečenia. Kým sa baklažán pečie, papriky zbavíme jadrovníkov a rozkrojíme ich napoly. Keď je baklažán hotový, ogrilujeme aj papriky – samozrejme, ak máme dostatok miesta, môžeme ich upiecť naraz. Pečené baklažány dáme do igelitového vrecka alebo prikrytého hrnca. Počkáme 15 minút, aby sa trocha sparili a dali sa ľahšie ošúpať. Pri upečenej paprike uplatníme rovnaký postup. Počas odstraňovania šupiek si dajme pozor na to, aby sme šťavu zo zeleniny zachytili! Napokon upečenú papriku s baklažánom zomelieme.
Do väčšieho hrnca alebo kotlíka nalejeme olej a pridáme namletú zeleninu spolu so zachytenou šťavou. Pridáme malú lyžicu soli a podľa chuti okoreníme čili papričkou a pretlačeným cesnakom. Za stáleho miešania varíme necelú hodinu a ku koncu dochutíme octom. Pre istotu pridáme aj štipku benzoanu sodného a varíme ďalšie 2 minúty. Správnu konzistenciu sme dosiahli, ak ajvar kvapnutý na tanier zostáva hustý a krémový. Vyberieme čili papričku, ktorú sme varili v celku a ešte vriacu zmes naložíme do menších dezinfikovaných zaváraninových pohárov. Navrch nalejeme toľko oleja – zhruba pol centimetra – aby sme zabránili prístupu vzduchu. Poháre prikryjeme dvomi vrstvami celofánu, ktorý dôkladne utesníme a priskrutkujeme viečka. Poháre poukladáme na plech a vložíme do rúry predhriatej na 100 °C, ktorú následne vypneme a takto necháme ajvar postupne vychladnúť. Táto zimná pochúťka je vynikajúca na teplej hrianke alebo ako ku grilovaným mäsám.
TIP NA ZÁVER
Skladujte na tmavom, suchom a chladnom mieste.
Po otvorení skladujte v chladničke.
Dobrú chuť!
zahradan pec, pizza pec, pec na drevo