2 hodiny
ľahký recept
nízkonákladový
POTREBUJEME
|
Postup
1. Múku zmiešame s práškom do pečiva, cukrom, soľou a ochutíme strúhanou citrónovou kôrou. Pridáme chladné maslo pokrájané na drobné kocky a ricottu. Vypracujeme pevné a nelepivé cesto, ktoré vytvarujeme do bochníčku a zabalíme do potravinovej fólie. V chlade necháme odležať asi 1 hodinu.
2. Pec rozohrejeme na teplotu cca 220 až 240 ° C.
3. Odležané cesto rozdelíme na niekoľko menších kúskov, z ktorých vyvaľkáme na pomúčenej doske tenkú placku v tvare kruhu s priemerom dezertného tanierika. Do stredu placky vložíme 1 lyžicu marmelády, ktorú rozotrieme prípadne i drobné kúsky ovocia. Kraje koláčika poohíňame smerom do stredu okolo náplne, stred necháme voľný na dozdobenie. Pred pečením posypeme koláčik trstinovým cukrom, ktorý nám na povrchu pečením pekne skaramelizuje.
4. Koláčik opatrnie naberieme na lopatku vložíme na plech do strednej alebo vrchnej časti záhradnej pece. Pečieme podľa potreby zhruba 5 až 7 minút (v závislosti na veľkosti a hrúbky cesta). Počas pečenia koláčiky nezabudneme otočiť o 180 ° C, aby sa okraje prepiekli rovnomerne a boli chrumkavé.
5. Upečené koláčiky ešte horúce obložíme kúskami ovocia a posypeme práškovým cukrom dozdobíme jedlými kvetmi.
6. Horúce koláčiky s ovocím podávame ku káve alebo s pohárkom ovocného likéru. U nás je obdobou tohto koláčika takzvaný mrežovník, na ktorý vieme tiež použiť pripravené cesto. Toto vyvaľkáme uložíme na papier na pečenie na plech potrieme džemom, posypeme ovocím a poukladáme pásiky cesta do tvaru mriežky. Po upečení dozdobíme podľa vlastnej vôle.
Dobrú chuť!