65 minút
ľahký recept
nízkonákladový
Ingrediencie:
|
Postup
Focaccia je tradičná talianska plochá chlebová placka pečená v rúre, ktorá sa spravidla dochucuje koreninami alebo jednoduchou ohlohou. Focaccia sa pôvodne piekla na ohnisku, pôvodný názov „panis focacius” znamená chlieb pečený v pahrebe. Základnú receptúru niektorí odvodzujú od Etruskov alebo starých Grékov, ale dnes sa spája najmä s ligúrskou kuchyňou.
1,5 dl vlažnej vody nalejeme do misky, necháme v nej vzísť droždie a následne so zvyškom ingrediencií namiesime hladké cesto. Tradičná talianska focaccia je hrubšia, ale má plochý tvar, preto cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 6 až 8 cm. Navrch môžeme nasypať koreniny podľa chuti: cesnak, cibuľu, oregano, tymian, rozmarín, hrubú morskú soľ, olivy, kapary. Tieto potom polejeme olivovým olejom a rukou zaťapkáme do cesta. V rúre predhriatej na 180 stupňov sa tento voňavý chlebový zázrak upečie približne za 20-30 minút. V rozpálenej peci sa upečie oveľa rýchlejšie, niekedy stačí aj 5 minút. Ešte kým je horúca, potrieme focacciu s cesnakovým olejom alebo cesnakovou husacou alebo kačacou masťou.
Podľa tohto receptu môžeme zarobiť aj cesto na pizzu, treba ho však rozvaľkať na menšiu hrúbku, potrieť paradajkovou omáčkou a doplniť rôznou oblohou.