140 minút
ľahký recept
stredne nákladný
Ingrediencie (pre 4-6 osôb):
|
Postup
Najprv dobre rozohrejeme pec a občas prikladáme.
V približne 2 dl vody pripravíme marinádu z celého čierneho korenia, kmína, bobkového listu, cesnaku a soli. Všetko spolu povaríme asi 20 minút a necháme vychladnúť. Očistíme celú hus, dôkladne ju umyjeme a hrubšie časti mäsa – prsia, stehná – nahusto narežeme a pooblievame vychladnutou marinádou. Vnútro husi potrieme majoránom a trochou soli, vložíme doň jablko a zopár sušených sliviek. Koža husi sa opečie pekne dozlatista vtedy, keď ju zvonka neposolíme. Hus následne položíme do masťou vytretého pekáča (najlepšia je liatinová nádoba), okolo neho poukladáme jablká a sušené slivky a všetko prikryjeme. Pečieme v peci dovtedy, kým mäso nie je mäkké a hus dozlatista upečená (ku koncu bez pokrievky). Jablká, ktoré sa pečú v pekáči, môžeme vybrať skôr, keď už budú mäkké a dobre prepečené. Ako prílohu môžeme servírovať štuchané zemiaky a dusenú kapustu.
Dobrú chuť!