105 minút
ľahký recept
stredne nákladný
Ingrediencie (pre 4-6 osôb):
|
Postup
Husacím stehnám sa dostáva väčšia pozornosť najmä pred dňom svätého Martina alebo pri návšteve reštaurácie. Tento pokrm však môžeme pripraviť kedykoľvek počas roka. Pri nákupe si však dávajme pozor na to, aby bolo mäso čerstvé. Oplatí sa kupovať skôr na trhoch od lokálnych maloobchodníkov, než z regálov supermarketov. Výsledok je veľmi chutný aj pri príprave v domácej rúre, ale príprava v peci sa nedá ničím vynahradiť.
Najprv dobre rozohrejeme pec a občas prikladáme. Kačacie stehná opečieme nad ohňom, aby sme odstránili prípadné pierka. Zároveň to dodá mäsu trocha chuti. Následne mäso osolíme, okoreníme, posypeme tymianom, zakryjeme a odložíme na tri hodiny. Pri solení sa nemusíme báť, naopak sa často stáva, že mäso je napokon neslané. Pec poriadne rozohrejeme, prikladáme, kým nie je teplá aj z vonkajšej strany. Podľa počtu stehien pripravíme vhodne veľký pekáč. Následne očistíme cibuľu, cesnak, mrkvu a jablká. Nakrájajme ich na menšie kúsky a dáme do pekáča spolu s paradajkami nakrájanými na štvrťky a sušenými slivkami. Osolíme a okoreníme, pridáme jednu-dve vetvičky tymianu a podlejeme 1-2 dl vody alebo ešte lepšie vývarom. „Marinované“ stehná poukladáme na pripravený a nakorenený základ s mäsitou časťou smerujúcou hore. Toto je dôležité, lebo v prípade, že by sme to urobili naopak, koža by sa príliš opiekla alebo až spálila. Roztopíme husaciu alebo kačaciu masť a pooblievame ním obsah pekáča. Následne zakryjeme alobalom, na pár miestach ho prepichneme, aby mala kde unikať para a vložíme do pece z ktorej sme predtým vybrali väčšinu pahreby. Pečieme približne 1 až 1,5 hodiny. Dĺžka pečenia závisí aj od teploty pece a od veľkosti kúskov mäsa. Na poslednú štvrťhodinu stehná otočíme kožou hore aby sa aj táto strana trocha opiekla.
Podávame napríklad so zemiakmi a dusenou kapustou, ale prílohu si môže zvoliť každý podľa vlastných preferencií. Podávame ešte horúce, kedy je tento pokrm najchutnejší.
Dobrú chuť!