V tomto článku sa nučíte, ako prichystať záhradnú pec na pečenie
1. OHEŇ
Zo suchého nefarebného novinového papiera vytvoríme “strom.” Postaráme sa o to, aby bol komín otvorený (posilnený ťah). Zapálime papier a prikladáme polienka podľa potreby, tak aby nám oheň nevyhasol. Počas rozohrievania záhradnej pece ponecháme dvere otvorené aspoň na 2 prsty na zabezpečenie dostatočného prívodu kyslíku. Pri rozohrievaní nám pomôže teplomer umiestnený na peci, vďaka nemu vieme teplotu a oheň plynule regulovať.
2. OTVORENÉ DVERE
Zapálime papier a prikladáme polienka podľa potreby, tak aby nám oheň nevyhasol. Počas rozohrievania pece ponecháme dvere otvorené aspoň na 2 prsty na zabezpečenie dostatočného prívodu kyslíku.
Pridávame polienka kým nedostaneme teplotu 190-200 °C.
3. SKONTROLUJTE TEPLOMER
Pri rozohrievaní nám pomôže teplomer umiestnený na peci, vďaka nemu vieme teplotu a oheň plynule regulovať. Pridávame polienka kým nedostaneme teplotu 190-200 °C.
4. UZAVRIEME REGULÁTOR
Pokiaľ už v peci nehorí veľký oheň a drevo iba tlie uzavrieme regulátor (vodorovná páka) a zavrieme dvierka. Teplota sa nám potom zvýši na požadovaných 250-300 °C.
5. LEN ZA 40 MINÚT
Táto teplota sa dá dosiahnuť v priebehu 20 – 50 minút, v závislosti od kvality dreva a vonkajšej teploty. Pri tejto teplote sa všetko prepečie rovnomerne.
6. OPTIMÁLNA TEPLOTA
Pri sušení 80 – 120 °C
Pre pečivo 220 – 280 °C
Pre mäso 170 – 190°C