50 minút
ľahký recept
nízkonákladový
Ingrediencie (pre 4-6 osôb): Cesto:
Paradajková omáčka:
Na obloženie:
|
Postup
Droždie rozpustíme v 150 ml vlažnej vody so štipkou cukru a necháme vzísť (približne 15 minút). Múku a soľ zamiešame, v strede vytvarujeme jamku, do ktorej nalejeme vodu s droždím. Následne pridaním zvyšku vlažnej vody a oleja strojom (domáca pekáreň na chlieb, program na miesenie cesta asi 30 minút) alebo ručne zamiesime. Cesto je hotové, keď je hladké, nelepí a nie je ani tvrdé. Hodinu až hodinu a pol necháme na teplom mieste, aby nakyslo. Kým cesto kysne, pripravíme omáčku na pizzu. Cibuľu krátko orestujeme na olivovom oleji, pridáme paradajkový pretlak z konzervy (keď je hustý, zriedime vodou). Dochutíme tymianom, soľou a korením. Varíme približne 5 až 6 minút a na konci pridáme bazalku.
Nakysnuté cesto ešte raz premiesime a rozdelíme ho na štyri, alebo ak preferujeme menšie pizze, na šesť častí. Kúsky cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske do hrúbky zhruba 0,5 cm. Cesto presunieme na dobre pomúčenú lopatu, potrieme pripravenou omáčkou (okraje asi 2 cm necháme voľné, aby sa nespálili), a podľa chuti obložíme. Nakoniec okoreníme a posypeme nastrúhaným syrom.
Pizzu rýchlym pohybom hodíme do rozohriatej pece, pečieme asi desať minút a neustále kontrolujeme. Najchutnejšia a najchrumkavejšia je upečená v peci pri pahrebe – tú rozhrnieme na strany a pizzu umiestnime doprostriedka.
Dobrú chuť!