Na tomto mieste sa dozviete ako piecť chutnú pizzu v pecí.
Ingrediencie na 4-6 osôb:
Pizza cesto
- 80 g čerstvých kvasníc,
- 1 kg hladkej múky
- 2 čl soli
- 4 pl olivového oleja
- štipka cukru
- Paradajková omáčka: 200 g rajčinového pretlaku (konzerva)
- 3 strúčiky cesnaku
- 5 pl olivového oleja
- 1 ks sušenej bazalky alebo lepšie čerstvej bazalky
- 1 lyžička sušeného tymianu, soľ, korenie
Top: 15 dkg dobrej kvalitnej šunky, 30 dkg mozzarelly, 1 paradajka, šampiňóny alebo hliva, brokolica, oregano
Príprava:
Kvasnice nadrobíme do cca 150 ml vlažnej vody, pridáme štipku cukru a necháme vykvasiť asi 15 minút. Zmiešame múku so soľou a vytvoríme z nich “venček.” Do stredu “venčeka” vlejeme kvások, potom pridáme olivový olej a podľa potreby ďalšiu vlažnú vodu. Cesto miesime ručne alebo v prístroji na pečenie chleba, kde zvolíme funkciu miesenia a necháme miestiť 30 minút. Cesto je dobré, ak je hladké, nie lepkavé ani ťažké. Necháme vykysnúť 1 – 1,5 hodiny na teplom mieste.
Paradajkovú omáčku pripravujeme varením: Na olivovom oleji krátko osmažíme nasekaný cesnak, doň vylejeme rajčinový pretlak (podľa potreby ho zriedime vodou). Pridáme tymián, soľ, korenie podľa chuti. Varíme cca 5-6 minút, na konci pridáme bazalku. Potom ako sa cesto vymiesi, nakrájame ho na 4 časti alebo ak chceme menšie pizze na 6 častí. Kúsky cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm. Cesto umiestnime na vymastený a pomúčený plech, potrieme paradajkovou omáčkou (vynecháme však kraj pizze, asi 2 cm, pretože na nich by nám omáčka prihorela), posypeme syrom a na vrch poukladáme všetko podľa vlastnej chuti. Pizzu rozkrájame na toľko častí, koľko chceme.
Prudkým pohybom vsunieme pizzu na dno predhriatej vyčistenej pece. Pečieme asi 10 minút pod stálym dohľadom.