3 hodiny
ľahký recept
nízkonákladový
POTREBUJEME
|
Postup
1. Rímsky hrniec namočíme do vody aspoň na 30 minút. Listy hlávkovej kapusty obaríme horúcou vodou a necháme trochu odstáť, aby zmäkli. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji. Dno rímskej misky vystelieme 1/3 kyslej kapusty a poukladáme naňu polovicu prichystanej šunky
2. mletému mäsu pridáme umytú ryžu, cibuľu, pretlačený cesnak, zarovnanú lyžicu mletej papriky, zarovnanú lyžicu hladkej múky, korenie, soľ a rukou všetko spolu dobre premiešame. Listy hlávkovej kapusty scedíme a do každého voľne zabalíme guľku mäsovej zmesi. Takto pripravené batôžky poukladáme na šunkový základ, posypeme polovicou zvyšnej múky a papriky. Dochutíme aj malým množstvom muškátového orecha.
3. Prikryjeme druhou tretinou kapusty. Postup zopakujeme a poukladáme aj nakrájanú klobásu a bobkový list. Vrch prikryjeme poslednou tretinou kyslej kapusty. Zalejeme vodou, tak aby bola aj kapusta zaliata až po vrch.
4. Rímsky hrniec prikryjeme a vložíme do studenej pece a rozohrejeme ju, aby nám hrniec v peci neroztrhlo. (Takto postupujeme vždy, keď pečieme v hlinenej nádobe). Záhradnú pec rozohrejeme zhruba na 180 °C a pri tejto teplote jedlo pečieme asi 2 hodiny, následne prestaneme udržiavať teplotu a necháme drevo dohorieť, pričom kapustu v peci ponecháme ešte aspoň polhodinu. Podávame s kyslou smotanou a mäkučkým chlebom, ktorý si vieme upiecť aj počas pečenia plnenej kapusty. Receptu na skvelý ražný chlieb nájdete
Dobrú chuť!