1,25 hodiny
ľahký recept
nenákladný
Ingrediencie (pre 4-6 osôb):
|
Postup
1. Umyté baklažány utrieme, spolu so stopkou ich položíme na rošt nad tlejúcu, ale nie príliš horúcu pahrebu z dreveného uhlia a za občasného otáčania pečieme 30 minút. Nevadí ani to, ak sa trocha spália. Ak sú baklažány väčšie, môžeme ich pred pečením rozrezať napoly alebo nakrájať na plátky, ale v takom prípade musíme počítať aj s primerane kratšou dobou pečenia.
2. Upečené baklažány vložíme do igelitového vrecka alebo prikrytého hrnca. Počkáme 15 minút, aby sa trocha sparili a mohli sme ich jednoduchšie ošúpať. Následne z nich povytláčame šťavu a dužinu nakrájame na veľmi malé kúsky. Zmiešame s nastrúhanou cibuľou, soľou, čiernym korením a majonézou. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou a horčicou, aby nátierka bola príjemne pikantná. Dobre vychladíme a podávame s chlebom alebo hriankou.
3. Podľa pôvodného receptu šťavu pečeného baklažánu povytláčame – je to však škoda, lebo je veľmi chutná. Navyše, keď vychladne, bude mať takmer hustotu oleja, a tak nielen dochucuje výsledný krém, ale dodá mu aj jemne rôsolovitú konzistenciu. Oplatí sa teda vyskúšať tento recept aj tak, že šťavu necháme v upečenom baklažáne!
TIP NA ZÁVER: Upečený a nasekaný baklažán môžeme zamraziť, a nátierku tak vieme pripraviť kedykoľvek počas zimných mesiacov. Pečený baklažán sa dá na zimu odložiť aj v celku: jednotlivé kusy naložíme do vhodne dezinfikovaných fliaš a zalejeme olejom tak, aby úplne zamedzil prístupu vzduchu a na vrchu zostala aspoň centimetrová vrstva oleja.
Dobrú chuť!