Mrzí Vás, že na to, aby ste ochutnali teplý a chrukavý trdelník musíte čakať na ďalší jarmok? Už nemusíte, s našim receptom a v záhradnej peci od nás si viete spraviť ešte lepší, voňavejší, chrumkavejší a hlavne čerstvý.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 80 g masla
- 2 vajcia
- 3 lyžice práškového cukru
- 250 ml mlieka
- 1 droždie
- štipka soli
Posýpka: olej, orechy, škoricový/ vanilkový cukor, kakao, kokos, atď.
Príprava:
Droždie nadrobíme do vlažného mlieka s trochou cukru necháme chvíľu odstáť. Zatiaľ zmiešame cukor, vanilkový cukor, soľ s vajciami, pridávame múku a nakoniec vmiešame pripravený kvások. Cesto miesime približne 20 minút, kým nezmäkne. Vymiesené cesto posypeme múkou a necháme kysnúť asi 30-45 minút. Cesto rozdelíme asi na 3 častii. Tieto rozvaľkáme a nakrájame na pásiky široké asi 3 cm, ktoré obtočíme okolo naolejovaného valčeka (inej tyče, trdla…). Takto pripravené cesto potrieme olejom a posypeme, resp. obalíme vo vybranej posýpke. Pripravený trdelník dáme na hlbší plech tak aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu a cesto sa nedotýkalo dna.
Pečieme vo vopred vyhriatej peci pri asi 180 stupňoch 15-20 minút do zlatista, počas pečenia je vhodné trdelník občas otočiť. Po upečení je dobré ešte raz trdelník obaliť vo vybranej posýpke.
Prajeme Vám dobrú chuť!