160 minút
ľahký recept
stredne nákladný
Ingrediencie (pre 4-6 osôb):
|
Postup
V anglosaských krajinách je na Vianoce povinným chodom, ale v posledných rokoch naberá na popularite aj u nás, preto ju mnohí pripravujú namiesto obvyklej ryby, prípadne na prvý sviatok vianočný.
Samozrejme je obrovský rozdiel medzi pečením v rúre a v peci.
Keď sme už dosiahli značné úspechy pri pečení v rúre, získané znalosti môžeme dotiahnuť k dokonalosti, ak máme k dispozícii aj pec.
V peci poriadne zakúrime a kým sa zohrieva, pripravíme morku. Keď sa nám podarilo kúpiť vypitvanú, iba ju poriadne očistíme, odstránime drobné pierka, odrežeme nohy a krk, ak tam zostali. Následne očistíme aspoň pol tucta cesnakov, rozkrojíme ich napol a našpikujeme nimi morku (najmä tam, kde má suché mäso). So slaninou spravíme to isté, nakrájame ju na podobne veľké kúsky ako cesnak a našpikujeme ňou mäso. Následne ju potrieme worchesterovou omáčkou, posypeme majoránom, zvnútra potrieme tymianom. Následne osolíme, okoreníme, dovnútra vložíme väčšiu vetvičku rozmarínu rozdelenú na 2-3 časti. Mäso potom zakryjeme a odložíme na chladné miesto. Môžeme začať s prípravou zeleniny a ovocia. Podľa chuti a preferencií ich nakombinujeme do zeleninovej oblohy čo sa týka množstva a pomeru. Čím viac chutí sa zmieša, tým chutnejšiu prílohu získame. Čo je potrebné, očistíme, umyjeme, následne nakrájame na menšie kúsky, pričom dávame pozor na to, aby bolo všetko zhruba rovnako veľké. Keď toto máme hotové, vezmeme veľký plochý plech, ktorý vytrieme (kačacou) masťou a poukladajme doň zmes nakrájaného ovocia a zeleniny. Osolíme, okoreníme, dochutíme tymianom a rozmarínom a polejeme trochou vína a worchesterovej omáčky. Na tento „základ“ položíme pripravenú morku. Dôkladne, mohli by sme povedať, že až hermeticky obalíme alobalom, iba hrotom noža spravíme jednu-dve dierky (nie viac!), kde môže uniknúť prebytočná para.
Keď sa boky pece dostatočne rozohriali, odstránime pahrebu a vložíme prikrytú morku. Dvierka necháme trošku pootvorené, aby mala kde unikať para. Pečieme aspoň štyri hodiny, alebo aj dlhšie, podľa veľkosti morky. Najlepšie je, že takto morka zároveň aj aj opečie, keď sa vyparí väčšina šťavy z mäsa a prílohy. Takže alobal môže zostať od začiatku do konca. Samozrejme, môžeme ho ku koncu aj odstrániť, avšak v takom prípade si treba dať pozor na to, aby sme morku vybrali z pece včas. Hodí sa k nej ryža alebo zemiaky, ale to je na rozhodnutí každého podľa svojej chuti.
Príprava morky je síce pomerne komplikovaná a časovo náročná, ale výsledok (ak sa podarí) to vynahradí. A v neposlednom rade aj zasýti.
Dobrú chuť!