Pri višni a škorici sa nám vybaví hrejivý pocit domova. Do tretice im chýba už iba záhradný krb, v spojitosti s ktorým viete z týchto ingrediencií vyčarovať vynikajúci koláč. Tu si ukážeme ako na to.
Ingrediencie:
- 40 dkg múky
- 3 dkg kvasníc
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 3 dl mlieka
- 3 vajcia
- 5 dkg masla
- 8 dkg práškového cukru
- 40 dkg višní
- škorica
- strúhanka
- 1 štipku sol
Príprava:
Najskôr si pripravíme kvások: Do vlažného mlieka pridáme cukor a nadrobené droždie. Necháme ho chvíľu odstáť. Zatiaľ zmiešame vajcia s roztopeným maslom, práškovým cukrom a štipkou soli. Napokon pridáme múku a kvások. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste cca. 40 minút. Po vykysnutí cesto uložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme, prenesieme na plech a posypeme opraženou strúhankou, kryštálovým cukrom zmiešaným s mletou škoricou resp. škoricovým cukrom a ovocím, podľa vlastnej chuti – v tomto prípade višňami. Koláč podávame posypaný práškovým cukrom.
Tento recept je skvelý, vďaka jeho univerzálnosti, pretože namiesto vyšní môžeme použiť akékoľvek ovocie. My sme už vyskúšali hrozno, slivky, marhule i broskyne, jahody, brusnice, ríbezle… niekedy aj viac druhov ovocia na jednom koláči. Ak nemáme zrovna po ruke čerstvé ovocie, dobre ho nahradí aj ovocný kompót alebo dokonca i džem.
Ak použijeme kyslé ovocie je dobré ho vyvážiť cukrom či medom.
Prajeme dobrú chuť!