140 minút
ľahký recept
stredne nákladný
Ingrediencie (pre 4-6 osôb):
|
Postup
Najprv dobre rozohrejeme pec a občas prikladáme. Mäsu deň vopred dôkladne očistíme, na viacerých miestach narežeme až ku kosti, podľa chuti namarinujeme soľou, čiernym korením, majoránom a horčicou a na studenom mieste – v pivnici, komore – necháme do druhého dňa odstáť, za tú dobu ho niekoľkokrát pootáčame.
Dno a boky pekáča dôkladne vytrieme masťou. Na spodok poukladáme nakrájanú zeleninu, lebo na vrchu by sa spálili. Je vhodné vyberať zdravé a väčšie kusy zeleniny! Zemiaky, cibule a mrkvy poukladáme do pekáča očistené a v celku. Zeleninu nesolíme! Na tento zeleninová základ položíme marinované, slaninou našpikované kúsky diviny. Navrch dáme očistené strúčiky jedného cesnaku. Pridáme trocha vody, pekáč prikryjeme a dáme do vyčistenej pece.
Zeleninu vyberáme podľa ročného obdobia V zime môžeme použiť huby, v lete obohatí chuť a vôňu jedla, keď tesne pred dopečením položíme navrch zelenú papriku.
Pec zo šamotových tehál, ktorá dlho udržiava teplo, zohrejeme na 280 stupňov. Po odstránení pahreby položíme do pece nachystaný pekáč.
Dobrú chuť!