175 minút
ľahký recept
stredne nákladný
Ingrediencie (pre 4-6 osôb):
|
Postup
Najprv dobre rozohrejeme pec a občas prikladáme.
Listy kapusty a strúhanú kapustu dôkladne opláchneme. Mäso a slaninu pomelieme, prípadne kúpime už namleté mäso (slanina môže byť nakrájaná aj na malé kocky). Cibuľu nakrájame nadrobno (niekto ju ešte opečie na troche masti). Mleté mäso, slaninu, varenú ryžu, cibuľu, koreniny dobre zamiešame (niekto pridá aj jedno vajce), následne vytvarujeme valčeky, ktoré dôkladne zabalíme do listov kapusty, tak, aby boli uzavreté aj z bokov a plnka zostala vnútri počas varenia (v niektorých regiónoch šikovné gazdinky plnia malé sústa plnky do 1/2, 1/3 listov kapusty, čo je ozajstná pochúťka, ale vyžaduje veľkú trpezlivosť). Na dno nádoby (najlepšia je keramická) môžeme položiť údenú kožu zo slaniny, následne striedavo navrstvíme kapustu a plnku tak, aby na spodku a na vrchu bola kapusta. Chuť bude bohatšia a jedlo výdatnejšie, ak na spodnú vrstvu strúhanej kapusty doprostriedka nádoby položíme údené koleno, úzke plátky údeného bôčika, prípadne narezané kusy údenej klobásy a ďalšie vrstvy poukladáme naokolo. V niektorých regiónoch dávajú navrch aj 20-25 dkg chleba. Na konci podlejeme vodou, aby všetko akurát zakryla. V peci sa uvarí za 2-3 hodiny. Pred podávaním (ak je v nej koleno, tak to najprv nakrájame) polejeme smotanou.
Dobrú chuť!