Palivo do udiarní V tomto článku si priblížime údenie palivovým drevom alebo pilinami – niektoré typy udiarní pália piliny v elektrickej jednotke. Existujú samozrejme aj udiarne, ktoré používajú iné druhy paliva, tým sa však v rámci tohto článku nebudeme venovať. Na toto si dávajte pozor: Základné pravidlo pri udiarňach na drevené palivo je: aby potraviny určené na údenie…
Čím viac nakrojíme klobásu pred pečením, tým viac tuku z nej vytečie. Tuk sa v ohni spáli a vzniknú tak rakovinotvorné (karcinogénne) látky. Údeniny nevaríme (vo vode – 100°C), ale zohrievajme ich vo vode s teplotou približne 80°C alebo nad parou, aby si tak zachovali svoju chuť a nepraskli. V mikrovlnnej rúre ohrievajme párky a klobásy vo vode, a to na najnižšom stupni.…
Ako novinku sme sa rozhodli zahrnúť do nášho blogu aj údenie, keďže táto tradičná forma „konzervovania“ jedla začala v poslednej dobe naberať na popularite. Údenie nie je len o jednoduchom púšťaní dymu na jedlo, existujú rôzne formy údenia, napr. používanie studeného a horúceho dymu na rôzne druhy potravín. Postupne Vás preto v tejto časti blogu prevedieme základmi údenia. V tomto…
140 minútľahký receptstredne nákladný Ingrediencie (pre 4-6 osôb): 1 kg nových zemiakov 2 kg bravčovej krkovičky 1 dl balzamového octu 3 PL olivového oleja 2 vetvičky rozmarínu tymian podľa chuti soľ podľa chuti čierne korenie podľa chuti Postup Najprv dobre rozohrejeme pec a občas prikladáme. Medzitým ingrediencie k marináde zamiešame vo veľkej mise. Krkovičku nakrájame…
125 minútľahký receptnízkonákladový Ingrediencie (pre 4-6 osôb): 1 údené bravčové koleno (cca. 1 kg) 1 kg kyslej kapusty 25 dkg fazule masť o veľkosti menšieho vajíčka 3 PL múky 1 KL červenej papriky 1 cibuľa soľ 3 dl paradajkovej šťavy Postup Koleno deň dopredu uvaríme vo vode a necháme vo vlastnej šťave vychladnúť. Vychladnuté mäso…
125 minútľahký receptnízkonákladový Ingrediencie (pre 4-6 osôb): 1 kg múky T650 2 stredne veľké varené zemiaky aktívny kvások izbovej teploty odložený pri poslednom pečení (cca. 15-20 dkg) ¾ domáceho kvásku pol hrsti soli Postup Múku preosejeme a zmiešame so soľou. Pridáme kvások izbovej teploty odložený z posledného pečenia a ¾ domáceho kvásku. Postupným prilievaním približne 7…
Uzavreli sme spoluprácu s hrnčiarom, ktorý vyrába tradičné hlinené nádoby na pečenie a varenie už po 5 generácií. Hlinené nádoby, ktoré nájdete v našom e-shope sú vhodné na pečenie v bežnej kuchynskej rúre, ale aj v záhradnej peci. Výhodou týchto nádob je, že sa v nich jedlo pečie aj varí/dusí naraz, preto na konci jedlo…